Skraldning – hvorfor?

Jeg kan kun se positive aspekter ved at klunse. Der er overforbrug til stede overalt i vores samfund, så hvorfor ikke genbruge andres skrald? Med klunseri mener jeg, at jeg finder og bruger ting, andre har kasseret – f.eks. fra min familie og mine venner, men også ting, jeg finder på gaden – og ting og mad fra supermarkeders containere…

Jeg synes, det er svineri, at der bliver smidt så meget udmærket mad og andre ting ud, som jo har miljømæssige konsekvenser at producere, og meget af maden, der bliver smidt ud, fejler jo ikke andet end at der er en enkelt brun plet på bananen, eller at der er en dårlig tomat i en hel pakke. Der bliver kasseret så mange ting, der sagtens kan bruges, at det er helt chokerende. Flere supermarkeder smider f.eks. brød ud flere dage før, det er for gammelt, fordi kunderne selvfølgelig køber det friskeste brød, de kan få til prisen. Og de kan f.eks. heller ikke sælge bulede dåser eller pakker, der er hårdt medtaget pga. transporten.

Jeg er meget omhyggelig og metodisk i mine skralde-rutiner. Jeg går på rov ca. hver fjerde dag (eller efter behov selvfølgelig, nogle gange kun en gang om ugen). Når jeg kommer hjem, befrier jeg godterne for emballage, putter det hele i vasken, sorterer/skærer eventuelle dårlige elementer fra, tager skrubbehandsker på og skrubber alt med vand og sæbe og tørrer til slut det hele med et håndklæde, jeg udelukkende bruger til det formål (det hænger adskilt fra mine andre håndklæder og viskestykker).

Skraldning er blevet en del af min livsstil, og det er jeg glad for. Det giver mening for mig. Og det er spændende, lidt ligesom en skattejagt – man ved aldrig, hvad man finder. Det er også med til at sparke gang i ens kreative evner i køkkenet. F.eks. har jeg aldrig kunnet fordrage selleri, men blev ved med at finde bladselleri på mine skralde-ture, og tilsidst prøvede jeg at eksperimentere med grøntsagen, og nu værdsætter jeg smagen meget højt. Desuden er det ikke noget, du kan blive anholdt for. Når noget er smidt i en container, er det alle mands eje. Det eneste, butikken eller politiet gør (jeg er nu kun blevet opdaget een gang af en medarbejder i Netto, ellers har jeg aldrig haft problemer), er at sende en væk derfra pga. containerne står som regel på privat ejendom (de står oftest i baggården bag butikkerne). Men det er IKKE tyveri. Tjek http://www.gratismad.com for mere info – både om jura, men også hygiejne, gode råd og skralde-kort.
– desuden giver skraldning mig mere økonomisk frihed til at købe stort set 100% økologisk, når jeg endelig køber mad i butikkerne (og det bliver jeg stadigvæk nødt til – ting som f.eks. krydderier, gær, mel, nødder , kokosmælk og special produkter som tofu, sojamælk og tang finder jeg sjældent, næsten ikke, på mine ture).

Reklamer

1 kommentar


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: