Smarte Skralder-tips

Mange ting kan fryses ned:

Brød
Champignoner og andre svampe
Skrællede bananer
Skrællet mango
Bær
Melon
Ananas
Vindruer
Citronsaft (f.eks. i isterningbakker – lige til at putte i madlavning)
Krydderurter, evt. hakkede
De fleste grøntsager, let kogte
Ingefær, evt. revet
Hvidløg, evt. revet
Kog majskolber og skær kernerne af med en skrap kniv, så fylder de mindre i fryseren.

Ideer til mad, hvis du har skrællet mange/meget:

Lav dit eget rasp af franskbrød/toastbrød, der er ristet og pulveriseret.

Ciabattaboller, pølsebrød og evt. boller kan udhules og fyldes med en mos af blendede, kogte grøntsager, brød-fyldet (altså, det, du har taget ud af brødet) opblødt i kogende vand og krydderier og så bages i ovnen, til det ser lækkert ud.

Lav smørepålæg af peberfrugter, der er blevet grillede i ovnen, til skallen er næsten sort, pil skallen af og blend. Smag til med salt og evt. andre krydderier.

Lav smørepålæg af masser af hakkede svampe, lidt hakkede løg, hakket hvidløg og krydderier (f.eks. timian, salt og peber) stegt på panden og blendet med rasp/mel/havregryn (vælg selv).

Lav tomatsovs/suppe (bare skær en hel masse tomater i tern og kog det med vand og bouillon, smag til med krydderier og salt/peber og blend) eller tomatsalat (tomater i skiver vendt i en dressing af olie, revet hvidløg, balsamico-eddike, salt og peber), hvis du har skraldet mange tomater.

Kartofler kan bruges til kartoffelsuppe, deller, kartoffelmos (kogt møre og most (enten med en gaffel eller med en elektrisk pisker) med fedtstof, bouillonvand/”mælk” og krydderier (muskat, salt og peber er traditionelt og smager så lækkert), latkes (revet, presset fri for væde, rørt med krydderier og stegt i klatter). Du kan også lave pommes frites, hvis du har mange kartofler – bare skær dem ud i ens stykker (f.eks. skiver eller både) og smid dem på noget bagepapir i ovnen ved ca. 200 grader, til de er bløde og gyldne – og så drys dem med salt. Kogte, kolde kartofler smager jo også super-lækkert på rugbrød. Til slut kan de også bruges til kartoffelsalat. Jeg kender to udgaver af kartoffelsalat. I begge udgaver bruges selvfølgelig kogte, kolde kartofler. De blandes med: 1. agurketern, tomattern, hakket løg, syltede agurker i tern (vigtigt!) og en dressing rørt af olie, eddike, salt, peber og hakket dild. Eller: 2. agurketern, blegselleri, hakket løg og en dressing rørt af Yofu, “mayonnaise”, sennep, purløg, citronsaft og salt og peber.

Gulerødder er selvfølgelig klassiske at bruge til råkost (evt. med andre revne rodfrugter og/eller tørret frugt). Men de kan også bruges til suppe – f.eks. solskinssuppe, som hovedsageligt er gulerødder (og måske lidt kartofler) kogt møre og blendet, smagt til med bouillon, appelsinsaft/juice og krydderier (f.eks. cayennepeber, spidskommen, salt og peber).

Smooties er gode til næsten alt frugt. Meloner, citronsaft, bær, mangofrugter, bananer, æbler, pærer, appelsiner, kiwier, blommer, nektariner, sharonfrugter, figner, you name it. Man kan også putte salat, spinat eller agurk i smoothien, uden at den kommer til at smage dårligt af det.

Æbler/pærer kan bruges til grød (skrælles, koges med sukker og moses med en gaffel). Begge dele kan også bruges til tærte – ælt mel med vand, sukker, olie/fedtstof og lidt bagepulver (og evt. krydderier, f.eks. stødt ingefær, kanel el. lign. dessert-krydderier), og rul dejen meget tyndt ud. Put den i en smurt tærteform, prik den med en gaffel, læg æble-/pærebåde overalt i formen, drys med sukker/brun farin smagt til med kanel/kardemomme/nelliker/muskat/vaniljesukker el. lign. – og hakkede nødder, hvis det skal være ekstra-godt. Bag den i en ca. 200 grader varm ovn, til dejen er gylden, ca. 20-25 min.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: