Veganisme – hvorfor?

En veganer spiser ikke animalsk mad (kød/fisk, æg, mælk, ost, honning, smør…) og benytter sig som regel ikke af læder, uld, silke og andre produkter af animalsk oprindelse. Nogle veganere spiser honning, fordi de ikke mener, bier lider overlast/de er ligeglade med insekter, eller hvad ved jeg. Andre tjekker al deres mad for e-numre, hvilket kan være noget af en jungle at finde ud af, fordi en del e-numre kan indeholde enten animalske eller vegetabilske produkter – i så fald bliver man nødt til at ringe til producenten for at vide, om det er vegansk. Det er op til den enkelte at vurdere, hvor langt man vil gå. Man kan også være friganer-veganer og kun spise animalske produkter, når de er skraldede. Det kan jeg ikke ha’ ondt i røven over, men det er ikke noget, jeg kunne finde på. For mig er animalske produkter blevet ikke-føde, og jeg tror, jeg ville ha’ svært ved at blive ved med at spise vegansk, hvis jeg brød den grænse.

Der er flere grunde til at blive veganer. Det kan være pga. sundheden (læs f.eks. “The china study” af dr. Colin Campbell), og så benytter man sig vel stadigvæk af animalske ting, der ikke skal indtages (beklædning). Man kan også være veganer, fordi man er miljø-bevidst. Til sidst er der også det etiske aspekt.

Jeg er primært veganer pga. etiske årsager (sekundært pga. sundhed). I mine øjne er det dybt forkert at udnytte andre LEVENDE, FØLENDE væsner. Vi mennesker skiller os først og fremmest ud fra resten af dyreriget rent intelligens-mæssigt (vi kan ræsonnere, filosofere, tænke os til konsekvenserne af vores handlinger, har en samvittighed) og det giver – for mig – os et ansvar for at gøre “det rigtige” (som for mig bl.a. er at minimere lidelse så meget som muligt). Når vi nu her i Vesten er så privilligerede, som vi er (her tænker jeg økonomisk), er der absolut ingen grund til at medvirke til udnyttelsen af sagesløse dyr. Når noget bliver en vare, bliver profit samt øgning af profit en selvfølgelighed – det er selve hjørnestenen i kapitalisme. Og i fht. til produktion af mælk, æg, kød og lignende betyder øgning af profit i størstedelen af tilfældene besparelser, som medvirker forringelse af dyrenes vilkår (f.eks. er det billigere at proppe lidt for mange høns sammen i et bur, end at gi’ dem den plads, de behøver, selv om det betyder, at dødeligheden blandt hønsene stiger, fordi høns er billige, det er burplads ikke). Det er ulækkert og ikke et værdigt liv for noget som helst væsen, der kan føle og tænke!!!!

Klik her for at se en lille film om rigtigt gode grunde til at blive veganer.

For the people. For the planet. For the animals.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: